Klomb z kwiatami ma kształt prostokąta o bokach...
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 08:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
Klomb z kwiatami ma kształt prostokąta o bokach...
Klomb z kwiatami ma kształt prostokąta o bokach długości 8m i 12m. Klomb otoczony jest alejką o stałej szerokości. Powierzchnia alejki jest równa powierzchni klombu. Oblicz szerokość alejki.
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
Klomb z kwiatami ma kształt prostokąta o bokach...
a - szerokość alejki
\(\displaystyle{ 4a ^{2} + 24 a + 16a = 96}\)
\(\displaystyle{ 4a ^{2} + 40a - 96 = 0}\)
\(\displaystyle{ a ^{2} + 10a - 24 = 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta =196}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = 14}\)
pierwiastek dodatni to
\(\displaystyle{ a=2}\)
\(\displaystyle{ 4a ^{2} + 24 a + 16a = 96}\)
\(\displaystyle{ 4a ^{2} + 40a - 96 = 0}\)
\(\displaystyle{ a ^{2} + 10a - 24 = 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta =196}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = 14}\)
pierwiastek dodatni to
\(\displaystyle{ a=2}\)