Długości boków czterech przedstawionych na rysunku...

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
sensualite1111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 9 lis 2008, o 08:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ...
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 3 razy

Długości boków czterech przedstawionych na rysunku...

Post autor: sensualite1111 »

Długości boków czterech przedstawionych na rysunku kwadratów tworzą ciąg geometryczny. Długość boku największego kwadratu jest równa 9, a obwód najmniejszego \(\displaystyle{ 10 \frac{2}{3}}\). Oblicz pole zacieniowanego obszaru.

oto link do rysunku:
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Długości boków czterech przedstawionych na rysunku...

Post autor: Sherlock »

\(\displaystyle{ a = 10 \frac{2}{3} \frac{1}{4} = \frac{8}{3} ,b,c,9}\)

\(\displaystyle{ \frac{b}{\frac{8}{3}} = \frac{c}{b}= \frac{9}{c}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} b^2= \frac{8}{3}c \\ c^2=9b\\bc=24 \end{cases}}\)

Zacieniowane pole to: \(\displaystyle{ 9^2-c^2+b^2-( \frac{8}{3})^2}\)
ODPOWIEDZ