oblicz długość boku rombu
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 19 paź 2008, o 16:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: rzeszów
- Podziękował: 4 razy
oblicz długość boku rombu
Pole rombu jest równe 60cm [^{2}] . Dłuższa przekątna rombu podzieliła kąt ostry rombu na takie dwa kąty o mierze α, że tgα=8/15. Oblicz długość boku rombu
-
- Użytkownik
- Posty: 807
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 181 razy
oblicz długość boku rombu
Przekątne przecinają się pod katem prostym, zatem, \(\displaystyle{ \tg = \frac{ \frac{1}{2}d_1}{ \frac{1}{2}d_2} \frac{8}{15} = \frac{d_1}{d_2}}\), ponadto wiemy że \(\displaystyle{ \frac{1}{2} d_1d_2 = 60}\). Mamy dwa równania z dwiema niewiadomymi. Z pierwszego wyznaczam \(\displaystyle{ d_1 = \frac{8d_2}{15}}\) i podstawiam do drugiego otrzymując \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \frac{8d_2}{15} d_2 = 60 d_2 = 15}\) zatem \(\displaystyle{ d_1 = 8}\). Z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ (\frac{1}{2} d_1)^2 + (\frac{1}{2} d_2)^2 = a^2}\) po podstawieniu powinno wyjść a = 8,5 cm
\(\displaystyle{ (\frac{1}{2} d_1)^2 + (\frac{1}{2} d_2)^2 = a^2}\) po podstawieniu powinno wyjść a = 8,5 cm