Długość boków równoległoboku o danym obwodzie.
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 62 razy
Długość boków równoległoboku o danym obwodzie.
obwód równoległoboku jest równy 144 a wyskoksci spełniaja warunek \(\displaystyle{ \frac{h1}{h2} = \frac{3}{5}}\). oblicz boki tego równoległoboku
Ostatnio zmieniony 30 gru 2008, o 19:05 przez justyska70, łącznie zmieniany 1 raz.
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Długość boków równoległoboku o danym obwodzie.
\(\displaystyle{ \frac{h_1}{h_2}=\frac{3}{5}\newline
\newline
P=a\cdot h_1\newline
P=b\cdot h_2\newline
\newline
a\cdot h_1=b\cdot h_2\newline
\frac{h_1}{h_2}=\frac{b}{a}\newline
\frac{h_1}{h_2}=\frac{3}{5}\newline
\frac{b}{a}=\frac{3}{5}\newline
b=\frac{3}{5}a\newline
Obw=2a+2b\newline
144=2a+2\cdot\frac{3}{5}a\newline
144=2a+\frac{6}{5}a\newline
144=\frac{16}{5}a\newline
a=144\cdot \frac{5}{16}\newline
a=45\newline
b=\frac{3}{5}\cdot 45=27}\)
\newline
P=a\cdot h_1\newline
P=b\cdot h_2\newline
\newline
a\cdot h_1=b\cdot h_2\newline
\frac{h_1}{h_2}=\frac{b}{a}\newline
\frac{h_1}{h_2}=\frac{3}{5}\newline
\frac{b}{a}=\frac{3}{5}\newline
b=\frac{3}{5}a\newline
Obw=2a+2b\newline
144=2a+2\cdot\frac{3}{5}a\newline
144=2a+\frac{6}{5}a\newline
144=\frac{16}{5}a\newline
a=144\cdot \frac{5}{16}\newline
a=45\newline
b=\frac{3}{5}\cdot 45=27}\)