dlugosc bokow prostokata

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
wirus1910
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 167 razy

dlugosc bokow prostokata

Post autor: wirus1910 »

Oblicz dlugosc bokow prostokata, jesli roznica ich dlugosci wynosi 7cm, a przekatna ma dlugosc 17cm.
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

dlugosc bokow prostokata

Post autor: Justka »

\(\displaystyle{ \begin{cases}a-b=7 \\ a^2+b^2=17^2 \end{cases}\iff \begin{cases} a=15 \\ b=8 \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ