Boki Czworokata

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
anulka015
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 8 paź 2006, o 21:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Boki Czworokata

Post autor: anulka015 »

Przekątne czworokata wypukłego są prostopadłe. trzy kolejne boki mają dł 1, 2, 3 . Oblicz dł czwartego
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Boki Czworokata

Post autor: Sherlock »

Kod: Zaznacz cały

http://odsiebie.com


\(\displaystyle{ a^2+b^2=3^2}\)
\(\displaystyle{ a^2+d^2=2^2}\)
\(\displaystyle{ c^2+d^2=1^2}\)
\(\displaystyle{ c^2+b^2=x^2}\)

\(\displaystyle{ c^2=1-d^2}\)
\(\displaystyle{ b^2=9-a^2}\)



\(\displaystyle{ x^2=1-d^2+9-a^2}\) i podstawiamy:
\(\displaystyle{ a^2+d^2=4}\)
anulka015
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 8 paź 2006, o 21:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Boki Czworokata

Post autor: anulka015 »

dzieki bardzo;) własnie nie wiedziałam jak to na końcu połączyc ;p
ODPOWIEDZ