znaleźć sinus kąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kuguarrr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 9 wrz 2008, o 18:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 1 raz

znaleźć sinus kąta

Post autor: kuguarrr »

Wysokości równoległoboku są równe \(\displaystyle{ h_{1}}\) oraz \(\displaystyle{ h _{2}}\), a obwód jest równy 2p. Znajdź sinus kąta równoległoboku.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

znaleźć sinus kąta

Post autor: Sherlock »

Kod: Zaznacz cały

http://odsiebie.com


Trójkąty ADF i BAE są podobne
\(\displaystyle{ sin = \frac{h_1}{b} = \frac{h_2}{a}}\)

\(\displaystyle{ 2a+2b=2p}\)
\(\displaystyle{ a+b=p}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{h_1}{b}= \frac{h_2}{a} \\ a+b=p \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ