kąty w trapezie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
adacho90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 24 cze 2008, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 41 razy

kąty w trapezie

Post autor: adacho90 »

Podstawy trapezu mają dlugości 10 i 6. Suma miar kątów wewnętrznych czworokąta przy dłuższej podstawie jest równa 90 stopni. Oblicz długość odcinka łączącego środki podstaw.
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

kąty w trapezie

Post autor: sea_of_tears »

pozwoliłam sobie wykasować posta ponieważ zawiera odpowiedź z błędem w rozumowaniu
Ostatnio zmieniony 19 gru 2008, o 21:33 przez sea_of_tears, łącznie zmieniany 2 razy.
Maciekelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 18 gru 2008, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

kąty w trapezie

Post autor: Maciekelo »

jedna wysokość wynosi x a druga 4-x ? Jeżeli wysokości są inne to to już nie jest trapez tylko trapezoid. Wysokości raczej muszą być takie same
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

kąty w trapezie

Post autor: sea_of_tears »

Maciekelo pisze:jedna wysokość wynosi x a druga 4-x ? Jeżeli wysokości są inne to to już nie jest trapez tylko trapezoid. Wysokości raczej muszą być takie same
ale przecież napisałam że wysokość musi mieć taką samą długość i stąd wynika równanie 4-x=x
Maciekelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 18 gru 2008, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

kąty w trapezie

Post autor: Maciekelo »

a no to pomyłka .. nie doczytałem wszystkiego do końca
adacho90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 24 cze 2008, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 41 razy

kąty w trapezie

Post autor: adacho90 »

dziękuję, rozumiem
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

kąty w trapezie

Post autor: sea_of_tears »

cieszę się starałam się dokładnie to opisać
adacho90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 24 cze 2008, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 41 razy

kąty w trapezie

Post autor: adacho90 »

fajnie, człowiek się na starość postanowił matematyki nauczyć i mu pomagają
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

kąty w trapezie

Post autor: piasek101 »

sea_of_tears pisze:...
dopisałam miary dwóch pozostałych katów w tych dwóch trójkącikach po bokach
i łatwo da się zauważyć, że to są identyczne trójkąty tylko patrząc na kąty jeden został obrócony by otrzymać drugi, zatem opisałam sobie długości wysokości
ale wiadomo, ze wysokość jest w trapezie taka sama zatem
Tylko, że założenie o jednakowości tych trójkątów jest błędne - z równości kątów wynika tylko ich podobieństwo.

Co do zadania :
- przedłużyć ramiona trapezu do ich przecięcia

- zauważyć, że szukany odcinek jest kawałkiem środkowej otrzymanego trójkąta prostokątnego (+ podobieństwo).

- wynik x = 2 (niestety nie świadczy o poprawności cytowanego)
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

kąty w trapezie

Post autor: sea_of_tears »

piasek101 pisze:
sea_of_tears pisze:...
dopisałam miary dwóch pozostałych katów w tych dwóch trójkącikach po bokach
i łatwo da się zauważyć, że to są identyczne trójkąty tylko patrząc na kąty jeden został obrócony by otrzymać drugi, zatem opisałam sobie długości wysokości
ale wiadomo, ze wysokość jest w trapezie taka sama zatem
Tylko, że założenie o jednakowości tych trójkątów jest błędne - z równości kątów wynika tylko ich podobieństwo.

Co do zadania :
- przedłużyć ramiona trapezu do ich przecięcia

- zauważyć, że szukany odcinek jest kawałkiem środkowej otrzymanego trójkąta prostokątnego (+ podobieństwo).

- wynik x = 2 (niestety nie świadczy o poprawności cytowanego)
faktycznie :/ zbyt szybko uznałam te trójkąty za identyczne zapominając o podobieństwie :/ dzięki za zwrócenie uwagi bo człowiek niestety omylny jest...
ODPOWIEDZ