Oblicz pole czerech trójkątów..
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 9 wrz 2008, o 17:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 62 razy
Oblicz pole czerech trójkątów..
W trapez o polu 168 i ramionach długości 13 i 15 można wpisac okrąg. Przekątne dzielą ten trapez na cztery trójkąty. Oblicz pole każdego z nich.
-
- Użytkownik
- Posty: 324
- Rejestracja: 28 mar 2008, o 09:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 121 razy
Oblicz pole czerech trójkątów..
W trapez można wpisać okrąg \(\displaystyle{ \Rightarrow a +b = c + d a + b = 28}\)
Pole wynosi 168 \(\displaystyle{ \Rightarrow \frac{a+b}{2} h = 168 h = 12}\)
Narysuj trapez, oznacz odpowiednie długości i zaznacz obie wysokości wychodzące z wierzchołków krótszej podstawy. Na podstawie tw. Pitagorasa obliczysz długości pomiędzy wierzchołkiem a spodkami wysokości trapezu.
Jeżeli krótszą podstawę oznaczymy jako \(\displaystyle{ x}\) to dłuższa podstawa jest podzielona na odcinki \(\displaystyle{ 5, \ x}\) i \(\displaystyle{ 9}\).
Stąd \(\displaystyle{ 5 + x + 9 + x = 28 x = 7}\), czyli podstawy mają długości \(\displaystyle{ 7}\) i \(\displaystyle{ 21}\).
Oznaczmy jako \(\displaystyle{ h_{1}}\) i \(\displaystyle{ h_{2}}\) odpowiednio wysokości trójkątów, któych podstawa jest podstawą trapezu (są one podobne).
\(\displaystyle{ \begin{cases} h_{1} + h_{2} = h \\ \frac{h_{1}}{h_{2}} = \frac{7}{21} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ h_{1} = 3}\), \(\displaystyle{ h_{2} = 9}\)
Pole mniejszego trójkąta to \(\displaystyle{ \frac{7 3}{2} = 10,5}\)
Pole większego trójkąta to \(\displaystyle{ \frac{21 9 }{2} = 94,5}\)
Pola dwóch pozostałych trójkątów są równe, więc wynoszą \(\displaystyle{ \frac{168 - 10,5 - 94,5}{2} = 32,5}\)
Pole wynosi 168 \(\displaystyle{ \Rightarrow \frac{a+b}{2} h = 168 h = 12}\)
Narysuj trapez, oznacz odpowiednie długości i zaznacz obie wysokości wychodzące z wierzchołków krótszej podstawy. Na podstawie tw. Pitagorasa obliczysz długości pomiędzy wierzchołkiem a spodkami wysokości trapezu.
Jeżeli krótszą podstawę oznaczymy jako \(\displaystyle{ x}\) to dłuższa podstawa jest podzielona na odcinki \(\displaystyle{ 5, \ x}\) i \(\displaystyle{ 9}\).
Stąd \(\displaystyle{ 5 + x + 9 + x = 28 x = 7}\), czyli podstawy mają długości \(\displaystyle{ 7}\) i \(\displaystyle{ 21}\).
Oznaczmy jako \(\displaystyle{ h_{1}}\) i \(\displaystyle{ h_{2}}\) odpowiednio wysokości trójkątów, któych podstawa jest podstawą trapezu (są one podobne).
\(\displaystyle{ \begin{cases} h_{1} + h_{2} = h \\ \frac{h_{1}}{h_{2}} = \frac{7}{21} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ h_{1} = 3}\), \(\displaystyle{ h_{2} = 9}\)
Pole mniejszego trójkąta to \(\displaystyle{ \frac{7 3}{2} = 10,5}\)
Pole większego trójkąta to \(\displaystyle{ \frac{21 9 }{2} = 94,5}\)
Pola dwóch pozostałych trójkątów są równe, więc wynoszą \(\displaystyle{ \frac{168 - 10,5 - 94,5}{2} = 32,5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Oblicz pole czerech trójkątów..
Dlaczego zakładasz, że są równe?aga92 pisze: Pola dwóch pozostałych trójkątów są równe, więc wynoszą \(\displaystyle{ \frac{168 - 10,5 - 94,5}{2} = 32,5}\)
Przecież trapez nie był równoramienny.
-
- Użytkownik
- Posty: 324
- Rejestracja: 28 mar 2008, o 09:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 121 razy
Oblicz pole czerech trójkątów..
Oznacz wierzchołki jako ABC i D, a punkt przecięcia przekątnych jako S.Dlaczego zakładasz, że są równe?
Przecież trapez nie był równoramienny.
Wtedy \(\displaystyle{ P_{ADB} = P_{ABC}}\) (taka sama wysokość i wspólna podstawa)
\(\displaystyle{ P_{ADB} = P_{ABC}}\)
\(\displaystyle{ P_{ABS} + P_{ASD} = P_{ABS} + P_{BSC}}\)
\(\displaystyle{ P_{ASD} = P_{BSC}}\)
Dlatego też są równe