Własności trójkątów ( dowodzenie twierdzeń)
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 17 gru 2008, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Własności trójkątów ( dowodzenie twierdzeń)
Na przedłużeniu cięciwy AB danego okręgu poza punkt B wybieramy punkt C w odległości od punktu B równej długości promienia i okręgu. Przez punkt C poprowadzimy orostą przechodzącą przez środek O okręgu i literą D oznaczamy jeden z punktów przecięcia tej prostej z okręgiem, tak żeby środek O leżał między punktami C i D. Udowodnij, że miara kąta AOD jest trzy razy większa od miary kąta BOC.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Własności trójkątów ( dowodzenie twierdzeń)
\(\displaystyle{ \sphericalangle BOC=\alpha\\
AOD =\beta\\
\Delta OBC-rownoramienny\\
|\sphericalangle OBC|=180^o-2\alpha\\
\Delta AOB-rownoramienny\\
| OBA|=180^o-| OBC|=180^o-180^o+2\alpha=2\alpha\\
i\\
| BOA|=180^o-2 2\alpha=180^o-4\alpha\\
\beta+180^o-4\alpha+\alpha=180^o\\
\beta=3\alpha}\)
AOD =\beta\\
\Delta OBC-rownoramienny\\
|\sphericalangle OBC|=180^o-2\alpha\\
\Delta AOB-rownoramienny\\
| OBA|=180^o-| OBC|=180^o-180^o+2\alpha=2\alpha\\
i\\
| BOA|=180^o-2 2\alpha=180^o-4\alpha\\
\beta+180^o-4\alpha+\alpha=180^o\\
\beta=3\alpha}\)