hej mam problem...mam dwa zadania do obliczenia...
1. Oblicz pole rombu o boku 6 cm i kącie ostrym 80 stopni wynik zaokrąglij o 1 miejsce po przecinku.
2. W rombie opisanym na okręgu o promieniu pierwiastek z 13 kąt rozwarty o 5 razy wiekszy od kąta ostrego. Oblicz pole rombu.
Czy mógł by mi ktoś w tym pomóc??
Pole rombu i kąty...
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Grodzisk
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Pole rombu i kąty...
1.
\(\displaystyle{ P=a^2 sin\alpha}\)
2.
\(\displaystyle{ \alpha +5 =180^o\\
=30^o\\
h=2r\\
sin = \frac{2r}{a} a= \frac{2r}{sin } \\
P=ah\\
P= \frac{2r}{sin } 2r\\
P= \frac{4r^2}{sin }}\)
\(\displaystyle{ P=a^2 sin\alpha}\)
2.
\(\displaystyle{ \alpha +5 =180^o\\
=30^o\\
h=2r\\
sin = \frac{2r}{a} a= \frac{2r}{sin } \\
P=ah\\
P= \frac{2r}{sin } 2r\\
P= \frac{4r^2}{sin }}\)