Kąt trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 5 gru 2007, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
Kąt trapezu
Dany jest trapez o podstawie dolne |AB| równej 34cm, górnej |DC| równej 16 cm i wysokości 8 cm.Mam obliczyć kąt |DBA|. Mógłby ktoś dać mi jakąś wskazówkę lub pomóc rozwiązać to zadanie??
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 5 gru 2007, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Kąt trapezu
Poprowadź sobie wysokość z wierzchołka D i oznacz otrzymany punkt przez E.
\(\displaystyle{ \sphericalangle DAB=\alpha}\)
Obliczam |AE|
\(\displaystyle{ |AE|=(|AB|-|DC|_:2\\
|AE|=(34-16):2\\
|AE|=9cm}\)
Obliczam |EB|
\(\displaystyle{ |EB|=|AB|-|AE|\\
|EB|=34-9\\
|EB|=25cm}\)
Obliczam \(\displaystyle{ \alpha}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha= \frac{|DE|}{|EB|} \\
tg\alpha= \frac{8}{25}}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle DAB=\alpha}\)
Obliczam |AE|
\(\displaystyle{ |AE|=(|AB|-|DC|_:2\\
|AE|=(34-16):2\\
|AE|=9cm}\)
Obliczam |EB|
\(\displaystyle{ |EB|=|AB|-|AE|\\
|EB|=34-9\\
|EB|=25cm}\)
Obliczam \(\displaystyle{ \alpha}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha= \frac{|DE|}{|EB|} \\
tg\alpha= \frac{8}{25}}\)