zadanie dotyczace wyskosci trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
necia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kielce

zadanie dotyczace wyskosci trapezu

Post autor: necia »

wysokosci trapezu o o bwodzie 92 cm podzielily go na dwa trojkaty i prostokat.suma obwodow tych trzech figur jest rowna 132 cm .oblicz wysokosc tego trapezu.
maise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1327
Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 335 razy

zadanie dotyczace wyskosci trapezu

Post autor: maise »

\(\displaystyle{ \begin{cases}
a+b+c+d=92\\
a+b+c+d+4h=132
\end{cases}
\\
4h=132-92}\)


i wylicz z tego h.
necia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kielce

zadanie dotyczace wyskosci trapezu

Post autor: necia »

dziekuje za pomoc : )
ODPOWIEDZ