skala podobienstwa

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
amok914@wp.pl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 14 gru 2008, o 18:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

skala podobienstwa

Post autor: amok914@wp.pl »

Witam jutro mam sprawdzian z takich podobnych zadan czy ktos moglby mi wyjasnic mniej weicej jak to zrobic:

DAne sa wielokaty W1i W2. Wiedzac ze skala podobienstwa W2 do W1 wynosi 2 oraz OBw1=10
Pw2=60
Oblicz Obw2 i Pw1

2
Wiedzac ze prosta EB jest rownolegla do prostej DC oraz
|EB|=6
|DC|=10
|BC|=2 o
blicz dlugosc odcinka AB
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

skala podobienstwa

Post autor: piasek101 »

Pola zmieniają się z kwadratem skali; długości ze skalą.
amok914@wp.pl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 14 gru 2008, o 18:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

skala podobienstwa

Post autor: amok914@wp.pl »

A mozna troche dokładniej.Prosze
ODPOWIEDZ