mam takie zadanie: PRZEKĄTNA KWADRATU JEST O 4 CM DŁUŻSZA OD BOKU TEGO KWADRATU. PODAJ DŁUGOŚĆ TEGO KWADRATU.
Proszę pomóżcie mi je rozwiązać, bo ja sam nie daje sobie z tym rady. PROSZĘ!!!
Nie używaj Caps Locka. Justka.
Kwadrat; przekatna, a długośc boku.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Kwadrat; przekatna, a długośc boku.
\(\displaystyle{ d=a\sqrt{2}=a+4}\)
\(\displaystyle{ a\sqrt{2}-a=4}\)
\(\displaystyle{ a(\sqrt{2}-1)=4}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{4}{\sqrt{2}-1}=4\sqrt{2}+4}\)
\(\displaystyle{ a\sqrt{2}-a=4}\)
\(\displaystyle{ a(\sqrt{2}-1)=4}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{4}{\sqrt{2}-1}=4\sqrt{2}+4}\)