cztery zadania, kwadrat, trapez, trójkat

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
clicki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 13 gru 2008, o 15:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 16 razy

cztery zadania, kwadrat, trapez, trójkat

Post autor: clicki »

1.W kwadrat o boku dlugosci a wpisano kolo. Oblicz o ile % zmniejszy sie pole kola, jezeli dlugosci boku zmniejszymy o 20%.

2.Oblicz pole figury zlozonej z wszystkich punktow, ktorych wspolrzedne x,y spelniaja warunek: \(\displaystyle{ 4 qslant y qslant x+1 qslant -3}\)

3.W dowolnym trapezie ABCD łączymy srodek E ramienia BC z punktem A i D. Oblicz stosunek pola trapezu ABCD do pola trojkata AED.

4.W trojkacie rownobocznym o boku \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) wpisano kwadrat, a na tym kwadracie opisano kolo. Oblicz pole tego kola.

Z gory dziekuje za pomoc

Zapoznaj się z instrukcja Latex-a. https://matematyka.pl/latex.htm
Justka.
Ostatnio zmieniony 13 gru 2008, o 19:02 przez clicki, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

cztery zadania, kwadrat, trapez, trójkat

Post autor: piasek101 »

4.

2x - bok kwadratu

Z podobieństwa trójkątów (klasyczny rysunek przecięty na połowy pionowym odcinkiem) :

\(\displaystyle{ \frac{1,5}{1,5-2x}=\frac{0,5\sqrt 3}{x}}\)
ODPOWIEDZ