Okrąg wpisany w wycinek koła.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
natasza99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 22 maja 2008, o 14:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: jelcz
Podziękował: 1 raz

Okrąg wpisany w wycinek koła.

Post autor: natasza99 »

W wycinek koła o promieniu długości \(\displaystyle{ R}\) i kącie środkowym o mierze \(\displaystyle{ \alpha}\) wpisano okrąg
a)wyznacz długości promienia \(\displaystyle{ r}\) tego okręgu
b)wyznacz \(\displaystyle{ \alpha}\), dla którego \(\displaystyle{ r=\frac{1}{3}R}\)

Temat musi zawierać przynajmniej 3 słowa.
Justka
Ostatnio zmieniony 13 gru 2008, o 18:52 przez natasza99, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Okrąg wpisany w wycinek koła.

Post autor: piasek101 »

Rysunek, zauważyć trójkąt prostokątny i

\(\displaystyle{ \frac{r}{R-r}=sin0,5\alpha}\)
ODPOWIEDZ