Zadania z polami figur

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Crazy_Boy_1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 13 gru 2008, o 12:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Zadania z polami figur

Post autor: Crazy_Boy_1993 »

Muszę obliczyć 2 zadania, mam nadzieję, że mi trochę pomożecie

1. Oblicz pole równoległoboku, w którym boki o długościach 16cm i 6cm tworza kąt o mierze \(\displaystyle{ 45^{o}}\).

2. Oblicz pole rombu, którego kąt rozwarty ma miarę \(\displaystyle{ 120^{o}}\), bok ma długość 10cm.
Mikos93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 20 kwie 2008, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 5 razy

Zadania z polami figur

Post autor: Mikos93 »

2.
kąt ostry tego rombu ma 60 stopni, krótsza przekątna dzieli romb na dwa trójkąty równoboczne o boku 10cm, z wzoru na pole trójkąta równobocznego wyjdzie:

\(\displaystyle{ 2\cdot \frac{10^{2} \sqrt{3}}{4} = 50 \sqrt{3} cm ^{2}}\)

1.
16cm to podstawa, wysokość liczysz z trójkąta 90 45 45, w którym przeciwprostokątna to będzie krótszy bok równoległoboka mający 6cm

czyli wysokość wyjdzie \(\displaystyle{ 3 \sqrt{2} cm}\), więc pole \(\displaystyle{ 48 \sqrt{2}cm ^{2}}\)
ODPOWIEDZ