Witam, mam problem z dwoma zadaniami:
1) Jedna z przekątnych rombu jest o 6cm dłuższa od drugiej. Pole tego rombu jest równe 56 cm kwadratowych. Oblicz obwód tego rombu.
2) Pole trapezu prostokątnego wynosi 40 cm kwadratowych. Bok prostopadły do obu podstaw jest krótszy od jednej z nich o 2cm, a od drugiej o 4cm. Oblicz obwód tego trapezu.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
Dwa zadania: romb i trapez...
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Dwa zadania: romb i trapez...
a- bok
e - I przekątna
f-II przekątna
P-pole
\(\displaystyle{ e=f+6 \\
P= \frac{ef}{2} \\
P= \frac{(f+6) f}{2} \\
\frac{(f+6) f}{2}=56 \\
f^2+6f=112 \\
f^2+6f-112=0 \\
f=8}\)
\(\displaystyle{ e=8+6=14}\)
Przekątne rombu dzielą się w połowie i są do siebie prostopadłe.
Z twierdzenia Pitagorasa
\(\displaystyle{ a^2 =\left( \frac{1}{2} e \right) ^2+ ft( \frac{1}{2} f \right) ^2 \\
a^2=7^2+4^2 \\
a= \sqrt{65} \\
Ob=4a \\
Ob=4 \sqrt{65}}\)
e - I przekątna
f-II przekątna
P-pole
\(\displaystyle{ e=f+6 \\
P= \frac{ef}{2} \\
P= \frac{(f+6) f}{2} \\
\frac{(f+6) f}{2}=56 \\
f^2+6f=112 \\
f^2+6f-112=0 \\
f=8}\)
\(\displaystyle{ e=8+6=14}\)
Przekątne rombu dzielą się w połowie i są do siebie prostopadłe.
Z twierdzenia Pitagorasa
\(\displaystyle{ a^2 =\left( \frac{1}{2} e \right) ^2+ ft( \frac{1}{2} f \right) ^2 \\
a^2=7^2+4^2 \\
a= \sqrt{65} \\
Ob=4a \\
Ob=4 \sqrt{65}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Dwa zadania: romb i trapez...
Klasyczne oznaczenia :
\(\displaystyle{ (a+b)h=80}\) oraz \(\displaystyle{ h=a-2}\) jak również \(\displaystyle{ h=b-4}\)
\(\displaystyle{ (a+b)h=80}\) oraz \(\displaystyle{ h=a-2}\) jak również \(\displaystyle{ h=b-4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Dwa zadania: romb i trapez...
2.
h-bok prostopadły do obu podstaw, czyli wysokość trapezu
a=h+4-podstawa dolna
b=h+2-podstawa górna
\(\displaystyle{ P= \frac{(a+b)h}{2} \\
P= \frac{(h+4+h+2)h}{2} \\
P= \frac{(2h+6)h}{2} \\
P= \frac{(2h+6)h}{2} \\
P= \frac{2(h+3)h}{2} \\
P= (h+3)h}\)
\(\displaystyle{ (h+3)h=40 \\
h^2+3h-40=0}\)
(\(\displaystyle{ h>0}\))
Stąd obliczysz \(\displaystyle{ h}\), a potem \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\)
c-ramię trapezu
\(\displaystyle{ c^2=h^2+(a-b)^2}\)
h-bok prostopadły do obu podstaw, czyli wysokość trapezu
a=h+4-podstawa dolna
b=h+2-podstawa górna
\(\displaystyle{ P= \frac{(a+b)h}{2} \\
P= \frac{(h+4+h+2)h}{2} \\
P= \frac{(2h+6)h}{2} \\
P= \frac{(2h+6)h}{2} \\
P= \frac{2(h+3)h}{2} \\
P= (h+3)h}\)
\(\displaystyle{ (h+3)h=40 \\
h^2+3h-40=0}\)
(\(\displaystyle{ h>0}\))
Stąd obliczysz \(\displaystyle{ h}\), a potem \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\)
c-ramię trapezu
\(\displaystyle{ c^2=h^2+(a-b)^2}\)