Pole dziwnego czworokąta w równoległoboku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Borkowicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 11 gru 2008, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy

Pole dziwnego czworokąta w równoległoboku

Post autor: Borkowicz »

W równoległoboku ABCD mamy dane długości boków |AB|=18 i |BC|=10 oraz |kąt ABC|=120 st.
Punkt K leżący na boku AB, tak, że |AK|=12. Punkt L leży na środku boku BC.
Proste CK i DL przecinają się w punkcie M. Obliczyć należy Pole czworokąta KBLM.

Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
Natasha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 986
Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
Płeć: Kobieta
Podziękował: 97 razy
Pomógł: 167 razy

Pole dziwnego czworokąta w równoległoboku

Post autor: Natasha »

matmix
Borkowicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 11 gru 2008, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy

Pole dziwnego czworokąta w równoległoboku

Post autor: Borkowicz »

No dokładnie, do tego miejsca też doszedłem. Dalej jest gorzej.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Pole dziwnego czworokąta w równoległoboku

Post autor: anna_ »

Znasz może odpowiedź do tego zadania?
Chodzi mi o wynik,a nie o rozwiązanie.
Borkowicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 11 gru 2008, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy

Pole dziwnego czworokąta w równoległoboku

Post autor: Borkowicz »

Niestety nie. Jedyna nadzieja w tym, że moja matematyczka się pomyliła, co jest mało możliwe. Bo głupio tak nie móc rozwiązać w żaden sposób zadania.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Pole dziwnego czworokąta w równoległoboku

Post autor: anna_ »

Nie pomyliła się. Coś mi tam wyszło, ale trochę to potrwa zanim to w Latexie wymodzę.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Pole dziwnego czworokąta w równoległoboku

Post autor: florek177 »

matmix
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Pole dziwnego czworokąta w równoległoboku

Post autor: anna_ »

matmix
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Pole dziwnego czworokąta w równoległoboku

Post autor: florek177 »

matmix
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Pole dziwnego czworokąta w równoległoboku

Post autor: anna_ »

matmix
Borkowicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 11 gru 2008, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy

Pole dziwnego czworokąta w równoległoboku

Post autor: Borkowicz »

dzięki ;]
pomogliście

EDIT. nie do końca rozumiem postać mianownika w równaniu na CM

[ Dodano: 11 Grudnia 2008, 22:57 ]
to może napize jeszcze jeden post, żeby ktoś zuważył
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Pole dziwnego czworokąta w równoległoboku

Post autor: anna_ »

matmix
Ostatnio zmieniony 11 gru 2008, o 23:38 przez anna_, łącznie zmieniany 2 razy.
Borkowicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 11 gru 2008, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy

Pole dziwnego czworokąta w równoległoboku

Post autor: Borkowicz »

cóż nie trzeba było się tak trudzić, nie znałem po prostu twierdzenia sin (x-y) = sin x * cos y - cos x * sin y

Dzięki wielkie
ODPOWIEDZ