Trapez, oblicz obwód

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Artin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 30 lis 2008, o 17:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy

Trapez, oblicz obwód

Post autor: Artin »

Witam !!!
Proszę o rozwiązanie tych zadań.Będę wdzięczny o pełny zapis,a nie na przykład tylko odpowiedzi

Zadanie 1.
Ramiona trapezu równoramiennego są nachylone do podstawy pod kątem 60 stopni i mają długość 10cm.Jedna z podstaw jest dwa razy dłuższa od drugiej.
Oblicz obwód tego trapezu.

Zadanie 2.
W trapezie kąty przy dłuższej podstawie mają miary 30 stopni i 45 stopni.Dłuższa podstawa ma długość 16,a wysokość trapezu jest równa 3.Jaki obwód ma ten trapez ?

Z góry dzięki.
Ostatnio zmieniony 10 gru 2008, o 20:08 przez Artin, łącznie zmieniany 1 raz.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Trapez, oblicz obwód

Post autor: anna_ »


\(\displaystyle{ |DC|=b \\
|AB|=2b \\
|AD=|CD|=10 cm}\)


\(\displaystyle{ Wyznaczam \ |AE|}\)

\(\displaystyle{ |AE|=(|AB|-|DC|):2 \\
|AE|=(2b-b):2= \frac{b}{2}}\)


\(\displaystyle{ Obliczam \ b \\
\cos60 ^{o} = \frac{|AE|}{|AD|} \\
\frac{1}{2}= \frac{ \frac{b}{2} }{10} \\
\frac{1}{2}= \frac{b}{20} \\

b=10 cm}\)


\(\displaystyle{ Obliczam \ obwod\\
Ob=3b+20 \\
Ob=3 10+20 \\
Ob=50 \ cm}\)
Artin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 30 lis 2008, o 17:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy

Trapez, oblicz obwód

Post autor: Artin »

Dzięki ;*
ODPOWIEDZ