pomożecie?
zad 1
Na okręgu obrano punkty A,B,C,D, które podzieliły okrąg na części w stosunku 3:6:5:4 Oblicz miary kątów czworokąta ABCD.
zad.2
dany jest trójkąt o bokach długości 3cm, 4cm i 5cm. Wyznacz stosunek promienia koła wpisanego do promienia koła opisanego na tym trójkącie.
Temat musi zawierać przynajmniej 3 słowa. Następnym razem będzie kosz.
Justka.
Mary kątów czworokatą, stosunek promieni.
Mary kątów czworokatą, stosunek promieni.
Ostatnio zmieniony 9 gru 2008, o 21:03 przez Aga18, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 328
- Rejestracja: 10 sty 2008, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 52 razy
Mary kątów czworokatą, stosunek promieni.
zad2
Podstawisz pod wzór
\(\displaystyle{ P= \frac{(a b c)}{4R}=r ( \frac{a+b+c}{2})}\)
gdzie R- promień okręgu opisanego a
r promień okręgu wpisanego
podstawiasz i obliczasz, powinno wyjść \(\displaystyle{ \frac{r}{R}= \frac{10}{4}}\)
Podstawisz pod wzór
\(\displaystyle{ P= \frac{(a b c)}{4R}=r ( \frac{a+b+c}{2})}\)
gdzie R- promień okręgu opisanego a
r promień okręgu wpisanego
podstawiasz i obliczasz, powinno wyjść \(\displaystyle{ \frac{r}{R}= \frac{10}{4}}\)