Trapez, który nie jest równoległobokiem
-
- Użytkownik
- Posty: 340
- Rejestracja: 27 wrz 2008, o 15:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gniew
- Podziękował: 199 razy
Trapez, który nie jest równoległobokiem
W trapezie ABCD, który nie jest równoległobokiem, boki AB i CD są równoległe. Przekatna BD dzieli ten trapez na dwa trójkąty podobne. Wiadomo, że AB=10, BD=8 i AD=5. Oblicz obwód trapezu.
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 10:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Pomógł: 56 razy
Trapez, który nie jest równoległobokiem
\(\displaystyle{ y}\) - dł podstawy CD
\(\displaystyle{ x}\) - dł. ramienia BC
\(\displaystyle{ \left| ABD\right| = ft| BDC\right|}\)
\(\displaystyle{ \left| ADB\right| = ft| DCB \right|}\)
\(\displaystyle{ \left| DAB\right| = ft| DBC\right|}\)
Z podobieństwa trójkątów : ABD i BCD
\(\displaystyle{ \frac{5}{x} = \frac{10}{8} \frac{8}{y} = \frac{10}{8}}\)
\(\displaystyle{ x= 4 y = 6,4}\)
\(\displaystyle{ O = 25,4}\)
\(\displaystyle{ x}\) - dł. ramienia BC
\(\displaystyle{ \left| ABD\right| = ft| BDC\right|}\)
\(\displaystyle{ \left| ADB\right| = ft| DCB \right|}\)
\(\displaystyle{ \left| DAB\right| = ft| DBC\right|}\)
Z podobieństwa trójkątów : ABD i BCD
\(\displaystyle{ \frac{5}{x} = \frac{10}{8} \frac{8}{y} = \frac{10}{8}}\)
\(\displaystyle{ x= 4 y = 6,4}\)
\(\displaystyle{ O = 25,4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy