1.Obwód trapezu równoramiennego ma długość 64 cm. Wysokość opuszczona z wierzchołka kąta rozwartego dzieli podstawę na 2 odcinki długości 6cm i 22cm. Oblicz pole trapezu.
2.W trójkącie równoramiennym każde z ramion ma długość 20 cm, a kąt przy podstawie ma miarę 60 stopni. Oblicz pole tego trójkąta.
3.Przekątna prostokąta ma długość 12 cm i tworzy z jednym z boków kąt o mierze 30 stopni. Oblicz pole tego prostokąta.
Plisss, pomóżcie :*
Trapez, trójkąt, prostokąt - pitagoras
-
- Użytkownik
- Posty: 324
- Rejestracja: 28 mar 2008, o 09:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 121 razy
Trapez, trójkąt, prostokąt - pitagoras
Zadanie 2
Kąt przy podstawie tego trójkąta ma miarę 60 stopni \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) trójkąt jest równoboczny.
\(\displaystyle{ P = \frac{20^{2} \sqrt{3} }{4}}\)
Kąt przy podstawie tego trójkąta ma miarę 60 stopni \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) trójkąt jest równoboczny.
\(\displaystyle{ P = \frac{20^{2} \sqrt{3} }{4}}\)