1.Długość jednego boku prostokąta jest równa 8 cm, a jego przekątna jest o 2 cm dłuższa od drugiego boku. Oblicz pole i obw tego prostokąta.
2.W trapezie prostokątnym ABCD podstawy AD i CD mają długość 15 cm i 10 cm, a prostopadłe ramię AD ma długość 12 cm. Oblicz obw tego trapezu.
Bardzo proszę o pomoc )
Obwody i pola
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
Obwody i pola
1.
a-długość drugiego boku
\(\displaystyle{ 8^2+a^2=(a+2)^2\\
8^2+a^2=a^2+4a+4\\
8^2-4=4a\\
\\
P=8a}\)
[ Dodano: 8 Grudnia 2008, 17:47 ]
2.
b-długość drugiego boku
\(\displaystyle{ 12^2+(15-10)^2=b^2\\
12^2+5^2=b^2\\
\\
Obw=15+10+12+b}\)
a-długość drugiego boku
\(\displaystyle{ 8^2+a^2=(a+2)^2\\
8^2+a^2=a^2+4a+4\\
8^2-4=4a\\
\\
P=8a}\)
[ Dodano: 8 Grudnia 2008, 17:47 ]
2.
b-długość drugiego boku
\(\displaystyle{ 12^2+(15-10)^2=b^2\\
12^2+5^2=b^2\\
\\
Obw=15+10+12+b}\)