okrąg wpisany w romb

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Alex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 14 wrz 2005, o 15:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Chojnice
Pomógł: 3 razy

okrąg wpisany w romb

Post autor: Alex »

W romb o boku długości 4 i kącie ostrym o mierze \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\) rad wpisano okrąg. Oblicz pole czworokąta, którego wierzchołki są punktami styczności okręgu z bokami rombu.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

okrąg wpisany w romb

Post autor: Lady Tilly »

Promień r tego okręgu będzie zarazem przekątnymi tego czworokąta, którego pole należy obliczyć. Korzystamy wię ze wzoru \(\displaystyle{ \frac{1}{2}{\cdot}a{\cdot}sin{\alpha}}\) natomiast \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\) rad to 60° a sinus z 60° to \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{2}}\) podstawiając do wzoru mamy \(\displaystyle{ r=\sqrt{3}}\) czyli czworokąt, o którego pole chodzi (oznaczmy go jako ABCD) ma przekątne równe dwukrotności promienia, czorokątem tym jest oczywiście równoległobok. Weź po uwagę też to, że w rombie suma kątów równa jest 360° tak jak w każdym czworokącie, a przekątne przecinają się pod kątem prostym. Dalej dasz sobie radę.
Anatol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 7 lis 2005, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

okrąg wpisany w romb

Post autor: Anatol »

karolina25 pisze: Weź po uwagę też to, że w rombie suma kątów równa jest 360° tak jak w każdym czworokącie, a przekątne przecinają się pod kątem prostym. Dalej dasz sobie radę.
Możesz powiedzieć po co miałaby brać to pod uwagę?
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

okrąg wpisany w romb

Post autor: Lady Tilly »

To co napisałam to tylko wskazówka, nie podaję jak widzisz pełnej odpowiedzi więc podejrzewam, że autor tematu poradzi sobie już sam korzystając ze wskazówek, które mogą ale nie muszą być przydatne.
ODPOWIEDZ