[Prawdopodobieństwo Figur] - Prostokąt

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
zi3mbowy

[Prawdopodobieństwo Figur] - Prostokąt

Post autor: zi3mbowy »

zad 1.
Czy prostokąt o bokach 2 cm i 6 cm jest rysunkiem w pewnej stali prostokąta o bokach 1cm i 2 cm ?

zad 2.
Czy trójkąt o bokach 10 cm , 8 cm i 8 cm jest rysunkiem w pewnej skali trójkąta o bokach 5 cm , 5 cm , 4 cm ?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16323
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3245 razy

[Prawdopodobieństwo Figur] - Prostokąt

Post autor: anna_ »

Zadanie 1
Nie
2:1=2
6:2=3
Krótszy bok został narysowany w skali 2:1, a dłuższy w skali 3:1
Zadanie 2
Nie
10:4=2,5
8:5=1,6
Podstawa trójkąta została narysowana w innej skali niż ramiona
ODPOWIEDZ