zad.1
Pole wycinka koła wynosi \(\displaystyle{ 12\pi}\) stanowi 75% pola koła. Oblicz średnicę koła i długość obwodu tego wycinka.
zad.2
Na okrągłym stole o średnicy 140cm leży kwadratowa serweta. Rogi serwety stykają się z brzegiem stołu. Oblicz wymiary serwety z dokładnością do 1cm.
zad.3
Na kwadracie o boku 10 opisany jest okrąg. Oblicz obwód okręgu i pole koła ograniczonego tym okręgiem.
zad,4
W okrąg o promieniu 8 wpisano kwadrat. Znajdź pole obszaru ograniczonego bokiem kwadratu i odpowiadającym mu łukiem okręgu.
zad.5
Na okręgu o promieniu 5 opisano trójkąt równoboczny. Oblicz pole tego trójkąta.
zad.6
Promień okręgu wpisanego w sześciokąt foremny jest równy \(\displaystyle{ 2\sqrt{3}}\) Oblicz obwód tego sześciokąta.
Własności wielokąta wpisanego i opisanego na okręgu
- Agnieszka3243
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 13 lis 2007, o 21:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: L-ca
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Własności wielokąta wpisanego i opisanego na okręgu
Zadanie 2
a-bok serwety
Wystarczy obliczyć:
\(\displaystyle{ a \sqrt{2} =140}\)
Zadanie 3
r-promień okręgu
a-bok kwadratu
\(\displaystyle{ 2r=a \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{a \sqrt{2} }{2}}\)
a-bok serwety
Wystarczy obliczyć:
\(\displaystyle{ a \sqrt{2} =140}\)
Zadanie 3
r-promień okręgu
a-bok kwadratu
\(\displaystyle{ 2r=a \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{a \sqrt{2} }{2}}\)