Skracanie krótszej przekątnej i przedłużanie krótszej
Skracanie krótszej przekątnej i przedłużanie krótszej
Jeśli skrócimy dłuższą przekątną rombu przy każdym wierzchołku o 4 cm, zaś przedłużymy krótszą przekątną o 1 cm to otrzymamy kwadrat. Pole otrzymanego kwadratu jest o 10 cm mniejsze od pola rombu. Oblicz pole kwadratu i pole rombu.
-
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 73 razy
Skracanie krótszej przekątnej i przedłużanie krótszej
oznacz sobie np dłuższa przekątna rąbu jako x a krótsza jako y.
pole w czworokącie \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}d_{1}d_{2}sin\alpha}\)
raz podstawisz przekątne kwadratu a raz rąbu i masz w zadaniu jak się mają te pola do siebie!
pole w czworokącie \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}d_{1}d_{2}sin\alpha}\)
raz podstawisz przekątne kwadratu a raz rąbu i masz w zadaniu jak się mają te pola do siebie!