Pole trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Kamilqq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 8 lis 2008, o 19:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Miasta :P
Podziękował: 10 razy

Pole trapezu

Post autor: Kamilqq »

Podstawy trapezu mają długości 35 cm i 10 cm, a długości ramion wynoszą 20 cm i 15 cm. Oblicz pole tego trapezu.
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

Pole trapezu

Post autor: sea_of_tears »


należy dwukrotnie skorzystać z twierdzenia pitagorasa
\(\displaystyle{ \begin{cases}
h^2+x^2=20^2\\
h^2+(25-x)^2=15^2 / (-1)
\end{cases}
\newline
\begin{cases}
h^2+x^2=20^2\\
-h^2-(25-x)^2=-15^2 / (-1)
\end{cases}
\newline
x^2-(25-x)^2=20^2-15^2\newline
x^2-(625-50x+x^2)=400-225\newline
x62-625+50x-x^2=175\newline
50x=175+625\newline
50x=800\newline
x=16\newline\newline
h^2+x^2=20^2\newline
h^2+16^2=20^2\newline
h^2+256=400\newline
h^2=400-256\newline
h^2=144\newline
h=12\newline
\newline
P=\frac{(a+b)\cdot h}{2}=\frac{(10+35)\cdot 12}{2}=270 cm^2}\)
Moraxus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 223
Rejestracja: 23 lis 2008, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 79 razy

Pole trapezu

Post autor: Moraxus »

Zauważ, że \(\displaystyle{ 25 ^{2}=20 ^{2} +15 ^{2}}\)

Czyli na mocy tw. odwrotnego do tw. Pitagorasa możemy powiedzieć, że trójkąt widoczny na obrazku jest prostokątny.
Teraz już chyba sobie poradzisz
Kamilqq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 8 lis 2008, o 19:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Miasta :P
Podziękował: 10 razy

Pole trapezu

Post autor: Kamilqq »

dziękuję Wam bardzo
ODPOWIEDZ