trapez róznoramienny, przekątna

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
fos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 30 lis 2008, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zchp
Podziękował: 9 razy

trapez róznoramienny, przekątna

Post autor: fos »

1. Podstawy trapezu równoramiennego mają długość 3 i 7, a przekątna 2√13. Oblicz pole trapezu.
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

trapez róznoramienny, przekątna

Post autor: sea_of_tears »


\(\displaystyle{ 5^2+h^2=(2\sqrt{13})^2 \newline
25+h^2=52\newline
h^2=52-25\newline
h^2=27\newline
h=3\sqrt3\newline
P=\frac{(a+b)\cdot h}{2} \newline
P=\frac{(7+3)\cdot 3\sqrt3}{2}=\frac{30\sqrt3}{2}=15\sqrt3}\)
ODPOWIEDZ