Jak wyglądać będzie następująca figura
"Jest okrąg i wpisany do środka kwadrat; drugi kwadrat o bokach stycznych do tego okręgu i równoległych do boków pierwszego kwadratu"
?
Dziwna figura...
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Dziwna figura...
(na rysunku to tak troszkę nie kwadraty, ale wiadomo o co chodzi )
jeden kwadrat jest wpisany w ten okrąg, a drugi kwadrat jest opisany na tym samym okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 254
- Rejestracja: 25 wrz 2008, o 18:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: centrum
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 7 razy
Dziwna figura...
a jak obliczyć można obszar znajdujący się między bokami dużego i małego kwadratu
czyli w wolnym tłumaczeniu jak obliczyć pole dużego kwadratru- pole małego kwadratu ?
czyli w wolnym tłumaczeniu jak obliczyć pole dużego kwadratru- pole małego kwadratu ?
-
- Użytkownik
- Posty: 223
- Rejestracja: 23 lis 2008, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
Dziwna figura...
Jeżeli masz dany promień koła, to będzie on równy połowie boku większego kwadratu, czyli pole większego można policzyć tak:
\(\displaystyle{ P=(2r) ^{2}}\)
Promień okręgu jest też równy połowie przekątnej mniejszego kwadratu, więc ze wzoru na przekątną:
\(\displaystyle{ a \sqrt{2}= 2r}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{2r}{ \sqrt{2} }}\)
\(\displaystyle{ P=( \frac{2r}{ \sqrt{2} } ) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ P=(2r) ^{2}}\)
Promień okręgu jest też równy połowie przekątnej mniejszego kwadratu, więc ze wzoru na przekątną:
\(\displaystyle{ a \sqrt{2}= 2r}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{2r}{ \sqrt{2} }}\)
\(\displaystyle{ P=( \frac{2r}{ \sqrt{2} } ) ^{2}}\)