Kąt obrotu wskazówki.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
livia05
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 13 lis 2008, o 21:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Czerwionki-Leszczyn

Kąt obrotu wskazówki.

Post autor: livia05 »

podaj o jaki kat obróci sie wskazówka godzinowa w ciągu a godziny,2,5godziny,5 minut

Temat musi zawierać przynajmniej 3 słowa.
Justka.
Ostatnio zmieniony 29 lis 2008, o 15:36 przez livia05, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

Kąt obrotu wskazówki.

Post autor: sea_of_tears »

wskazówka godzinowa w ciągu 12 godzin obraca się o kąt pełny czyli 360stopni
\(\displaystyle{ \frac{a}{12}\cdot 360^{o}=30a^{o} \newline
\frac{2,5}{12}\cdot 360^{o}=\frac{25}{120}\cdot 360^{o}=75^{o} \newline
\frac{\frac{5}{60}}{12}\cdot 360^{o}=\frac{5}{60\cdot 12}\cdot 360^{o}=2,5^{o}}\)
ODPOWIEDZ