Oblicz o jaki kąt obróci się wskazówka minutowa w ciągu:
a)5 minut
b)w ciągu 40 minut
Wskazówka minutowa...
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 13 lis 2008, o 21:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Czerwionki-Leszczyn
Wskazówka minutowa...
Ostatnio zmieniony 28 lis 2008, o 21:13 przez livia05, łącznie zmieniany 1 raz.
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Wskazówka minutowa...
wskazówka w ciagu 60minut obraca się o kąt pełny tzn 360stopni
\(\displaystyle{ \frac{5}{60}\cdot 360^{o}=\frac{1}{12}\cdot 360^{o}=30^{o} \newline
\frac{40}{60}\cdot 360^{o}=\frac{2}{3}\cdot 360^{o}=240^{o}}\)
\(\displaystyle{ \frac{5}{60}\cdot 360^{o}=\frac{1}{12}\cdot 360^{o}=30^{o} \newline
\frac{40}{60}\cdot 360^{o}=\frac{2}{3}\cdot 360^{o}=240^{o}}\)