Zadanie 1
Oblicz o ile procent zwiększy się pole koła jeżeli jego promien zwiekszymy:
a) o 10% b) dwukrotnie
ODP: a) o 21% b) o 300%
Zadanie 2
Pole większego koła jest o 125% większe od pola mniejszego koła. Oblicz ile razy promień większego koła jest dłuższy od promienia mniejszego koła.
ODP: 1,5 razy
Zadanie 3
W wycinek koła o kącie \(\displaystyle{ 60^{o}}\) i promieniu r=12cmm wpisano koło Oblicz pole koła w pisanego w ten wycinek.
ODP:16pi \(\displaystyle{ cm^{2}}\)
Zadanie 4
W kole poprowadzono dwie równoległe cieciwy |AB|=48cm i |CD|=14cm
Oblicz pole tego koła jeżeli odległość między tymi cieciwami jest równa 31 cm i leża one po przeciwnych stronach środka koła
ODP:625pi \(\displaystyle{ cm^{2}}\)
Zadanie 5
Czy z kartki o wymiarach 21cm*30cm można zrobić rulon przez który przetoczy się piłka o średnicy 9 cm?
Zadanie 6
W ciągu dwóch godzin koniec wskazówki minutowej pewnegozegara pokonał drogę 40pi cm W tym samym czasie koniec wskazówki godzinowej pokonał drogę 24 razy krótszą
Oblicz jakie długości mają wskazówki tego zegara.
Zadanie 7
W ciągu 2 godzin koniec wskazówki godzinowej pewnego zegara pokonał grogę długości pi cm
W tym samym czasie koniec wskazówki minutowej pokonał dgrogę 36 razy dłuższą.
Oblicz jakie długości mają wskazówki tego zegara
Zadanie 8
Koło o promieniu 12cm podzielono okręgami kół współśrodkowych na 3 części o równych polach. Wyznacz promienie tych kół
ODP: r=12 r = 4 \(\displaystyle{ \sqrt{6}}\) r=4 \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
Zadanie 9
Oblicz promień okręgu którego długość równa jest obwodowi kwadratu o boku a
Zadanie 10
Jaką długość ma bok kwadratu który ma takie samo pole jak koło o promieniu r?
ODP:r \(\displaystyle{ \sqrt{pi}}\)
Zadanie 11
Koło i kwadrat mają równe pola. Która figura ma większy obwód? ile razy?
DŁUGOŚĆ OKRĘGU POLE KOŁA
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 12:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 223
- Rejestracja: 23 lis 2008, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
DŁUGOŚĆ OKRĘGU POLE KOŁA
1. a)
\(\displaystyle{ \pi r ^{2} x=\pi (1,1r) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x=1,21=121 }\)
Odp. 21%
b)
\(\displaystyle{ \pi r ^{2} x=\pi (2r) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x=4=400 }\)
Odp. 300%
[ Dodano: 27 Listopada 2008, 18:55 ]
2.
\(\displaystyle{ \pi r ^{2} 2,25=\pi (r x) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x=1,5}\)
\(\displaystyle{ \pi r ^{2} x=\pi (1,1r) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x=1,21=121 }\)
Odp. 21%
b)
\(\displaystyle{ \pi r ^{2} x=\pi (2r) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x=4=400 }\)
Odp. 300%
[ Dodano: 27 Listopada 2008, 18:55 ]
2.
\(\displaystyle{ \pi r ^{2} 2,25=\pi (r x) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x=1,5}\)