zadanie 1
Oblicz o ile procent zwiększy się pole koła jeżeli jego promień zwiększymy:
a) o 10% b) dwukrotnie
ODP: a)o 21% b) o 300%
zadanie 2
Pole większego koła jest 125 % większe od pola mniejszego koła. oblicz, ile razy promień większego koła jest dluższy od promieńia mniejszego koła
prosze o odp
Długość okręgu i pole koła
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 12:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 4 razy
Długość okręgu i pole koła
Ostatnio zmieniony 27 lis 2008, o 15:54 przez majkusek94, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Długość okręgu i pole koła
1. a)
\(\displaystyle{ \frac{\pi(1+10\%)^2 r^2-\pi r^2}{\pi r^2}=...}\)
b)
\(\displaystyle{ \frac{\pi(2r)^2-\pi r^2}{\pi r^2}=...}\)
\(\displaystyle{ \pi R^2=(1+125\%)\pi r^2}\) (z tego wyznaczyć R w zależności od r).
\(\displaystyle{ \frac{\pi(1+10\%)^2 r^2-\pi r^2}{\pi r^2}=...}\)
b)
\(\displaystyle{ \frac{\pi(2r)^2-\pi r^2}{\pi r^2}=...}\)
Zrobię tak jakby było ,,o 125%".majkusek94 pisze:zadanie 2
Pole większego koła jest 125 % większe od pola mniejszego koła. oblicz, ile razy promień większego koła jest dluższy od promieńia mniejszego koła
\(\displaystyle{ \pi R^2=(1+125\%)\pi r^2}\) (z tego wyznaczyć R w zależności od r).