Długość przekatnej czworokąta.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
milen_ka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 24 mar 2008, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki

Długość przekatnej czworokąta.

Post autor: milen_ka »

Obwód czworokąta ABCD jest 5 razy większy od długości przekątnej BD. Obwód trójkąta ABD wynosi 40 cm, a obwód trójkąta BCD wynosi 23 cm. Jaką długość ma przekątna BD?

Temat musi zawierać przynajmniej 3 słowa. Następnym razem będzie kosz.
Justka.
Ostatnio zmieniony 27 lis 2008, o 15:52 przez milen_ka, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Długość przekatnej czworokąta.

Post autor: piasek101 »

a,b,c,d - długości boków

e - długość przekątnej

Zachodzi :

a + b + c+ d = 5e oraz a + d + e = 40 jak również b + c + e = 23 (dwa ostatnie dodać stronami, zobaczyć gdzieś pierwsze - w tym dodanym).
ODPOWIEDZ