Boki równoległoboku mają długości 10cm i 12cm, a krótsza wysokość ma 6cm. Jaką długość ma druga wysokość?
Możecie pomoc?
Równoległobok
- smigol
- Użytkownik
- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
Równoległobok
Pole się nie zmienia, więc:
\(\displaystyle{ P=a h_{1} = b h_{2}}\)
\(\displaystyle{ a h_{1} = b _\cdot h_{2}}\)
\(\displaystyle{ h_{2} = s}\)
\(\displaystyle{ P=a h_{1} = b h_{2}}\)
\(\displaystyle{ a h_{1} = b _\cdot h_{2}}\)
\(\displaystyle{ h_{2} = s}\)