Równoległobok
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 6 wrz 2007, o 22:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zduńska Wola
- Podziękował: 58 razy
Równoległobok
Obwód równoległoboku wynosi 96 cm, a stosunek długości wysokości równoległoboku jest równy 5:7. oblicz długości boków równoległoboku.
-
- Użytkownik
- Posty: 223
- Rejestracja: 23 lis 2008, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
Równoległobok
Pole równoległoboku możemy policzyć na dwa sposoby.
Mnożąc dłuższą wysokość przez krótszy bok, oraz krótszą przekątną przez dłuższy bok.
2x+2y=96, więc mamy układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+2y=96 \\ 7x=5y \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ x=20}\)
\(\displaystyle{ y=28}\)
Mnożąc dłuższą wysokość przez krótszy bok, oraz krótszą przekątną przez dłuższy bok.
2x+2y=96, więc mamy układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+2y=96 \\ 7x=5y \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ x=20}\)
\(\displaystyle{ y=28}\)