Oblicz współrzędne przecięcia okręgu...
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 25 lis 2008, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 4 razy
Oblicz współrzędne przecięcia okręgu...
Oblicz współrzędne przecięcia okręgu ^{x} + ^{y} + 6x -4y - 12 = 0 z osiami układu współrzędnych
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Oblicz współrzędne przecięcia okręgu...
czy to równanie okręgu nie powinno wyglądać tak :
\(\displaystyle{ x^2+y^2+6x-4y-12=0}\)
punkt przecięcia z osią OX, to y=0
\(\displaystyle{ x^2+6x-12=0\newline
\Delta=36+48=84\newline
\sqrt{\Delta}=2\sqrt{21}\newline
x_1=\frac{-6-2\sqrt{21}}{2}=-3-\sqrt{21}\newline
x_2=\frac{-6+2\sqrt{21}}{2}=-3+\sqrt{21}\newline
\newline
A(-3-\sqrt{21},0)\newline
B(-3+\sqrt{21},0)}\)
punkt przecięcia z osią OY to x=0
\(\displaystyle{ y^2-4y-12=0\newline
\Delta=16+48=64\newline
\sqrt{\Delta}=8\newline
y_1=\frac{4-8}{2}=-2\newline
y_2=\frac{4+8}{2}=6\newline
\newline
C(0,-2)\newline
D(0,6)}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2+6x-4y-12=0}\)
punkt przecięcia z osią OX, to y=0
\(\displaystyle{ x^2+6x-12=0\newline
\Delta=36+48=84\newline
\sqrt{\Delta}=2\sqrt{21}\newline
x_1=\frac{-6-2\sqrt{21}}{2}=-3-\sqrt{21}\newline
x_2=\frac{-6+2\sqrt{21}}{2}=-3+\sqrt{21}\newline
\newline
A(-3-\sqrt{21},0)\newline
B(-3+\sqrt{21},0)}\)
punkt przecięcia z osią OY to x=0
\(\displaystyle{ y^2-4y-12=0\newline
\Delta=16+48=64\newline
\sqrt{\Delta}=8\newline
y_1=\frac{4-8}{2}=-2\newline
y_2=\frac{4+8}{2}=6\newline
\newline
C(0,-2)\newline
D(0,6)}\)