Określ wzajemne położenie prostej i okręgu...
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 25 lis 2008, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 4 razy
Określ wzajemne położenie prostej i okręgu...
Określ wzajemne położenie prostej x-y+3=0 i okręgu ^{x-2} + ^{y-4}
-
- Użytkownik
- Posty: 324
- Rejestracja: 28 mar 2008, o 09:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 121 razy
Określ wzajemne położenie prostej i okręgu...
Środkiem okręgu o równaniu \(\displaystyle{ (x-2)^{2} + (y-4)^{2} = x^{2}}\) jest punkt \(\displaystyle{ (2, \ 4 )}\).
Musisz sprawdzić, jaki promień ma okrąg (ile wynosi \(\displaystyle{ x}\) ), a następnie obliczyć odległość (d) punktu \(\displaystyle{ (2, \ 4)}\) od danej prostej.
Jeżeli \(\displaystyle{ x>d}\) to okrąg ma dwa punkty wspólne z tą prostą; jeżeli \(\displaystyle{ x=d}\) - 1 punkt wspólny, \(\displaystyle{ x}\)
Musisz sprawdzić, jaki promień ma okrąg (ile wynosi \(\displaystyle{ x}\) ), a następnie obliczyć odległość (d) punktu \(\displaystyle{ (2, \ 4)}\) od danej prostej.
Jeżeli \(\displaystyle{ x>d}\) to okrąg ma dwa punkty wspólne z tą prostą; jeżeli \(\displaystyle{ x=d}\) - 1 punkt wspólny, \(\displaystyle{ x}\)