Witam ^^"
Mam problem z dwoma zadaniami z geometrii.
Prosiłabym o wytłumaczenie i pomoc w zrobieniu.
Zad. 1
W kwadracie o boku 5 cm na przeciwległych bokach zbudowano trójkąty równoboczne położone wewnątrz kwadratu. Oblicz pole części wspólnej tych trójkątów.
(Wydaje mi się,że powstanie romb, ale nie umiem obliczyć jego pola)
Zad.2
W kwadracie o boku 4 cm ścięto naroża tak, że powstał ośmiokąt foremny. Oblicz pole tego ośmiokąta.
Pozdrawiam,
Figury płaskie: trójkąty, romby, ośmiokąt.
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Figury płaskie: trójkąty, romby, ośmiokąt.
1. romb podziel na dwa trójkąty podobne do danego. Z podobieństwa i z tangensa oblicz podstawę i wysokość trójkąta.
2. Podziel ośmiokąt na trójkąty równoramienne. Oblicz kąt między ramionami, a wysokość jest równa połowie boku kwadratu.
2. Podziel ośmiokąt na trójkąty równoramienne. Oblicz kąt między ramionami, a wysokość jest równa połowie boku kwadratu.
Figury płaskie: trójkąty, romby, ośmiokąt.
Wszystko fajnie aczkolwiek nie rozumiem ^^"florek177 pisze:1. romb podziel na dwa trójkąty podobne do danego. Z podobieństwa i z tangensa oblicz podstawę i wysokość trójkąta.
Może coś na poziom 3 klasy gimnazjum?
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Figury płaskie: trójkąty, romby, ośmiokąt.
w rombie narysuj krótszą przekątną --> masz dwa trójkąty "małe" podobne do "dużego". Duży ma kąty po 60 stopni, mały ma takie same.
Jak dasz wysokość, to otrzymasz trójkąty prostokątne ( 90, 60, 30 ) --> zależności miedzy jego bokami znasz.
Wysokości i podstawy tych trójkątów są podobne : \(\displaystyle{ \frac{h}{\frac{a}{2}} = \frac{h_{1}}{x} \,\,\}\) oraz \(\displaystyle{ \,\ \frac{h_{1}}{x} = \sqrt{3} \,\,}\); --> z trójkąta prostokątnego. gdzie: h1, x - wysokość i połowa podstawy małego trójkąta.
Jak dasz wysokość, to otrzymasz trójkąty prostokątne ( 90, 60, 30 ) --> zależności miedzy jego bokami znasz.
Wysokości i podstawy tych trójkątów są podobne : \(\displaystyle{ \frac{h}{\frac{a}{2}} = \frac{h_{1}}{x} \,\,\}\) oraz \(\displaystyle{ \,\ \frac{h_{1}}{x} = \sqrt{3} \,\,}\); --> z trójkąta prostokątnego. gdzie: h1, x - wysokość i połowa podstawy małego trójkąta.
Figury płaskie: trójkąty, romby, ośmiokąt.
florek177 pisze:w rombie narysuj krótszą przekątną --> masz dwa trójkąty "małe" podobne do "dużego". Duży ma kąty po 60 stopni, mały ma takie same.
Jak dasz wysokość, to otrzymasz trójkąty prostokątne ( 90, 60, 30 ) --> zależności miedzy jego bokami znasz.
Wysokości i podstawy tych trójkątów są podobne : \(\displaystyle{ \frac{h}{\frac{a}{2}} = \frac{h_{1}}{x} \,\,\}\) oraz \(\displaystyle{ \,\ \frac{h_{1}}{x} = \sqrt{3} \,\,}\); --> z trójkąta prostokątnego. gdzie: h1, x - wysokość i połowa podstawy małego trójkąta.
Nie rozumiem czemu w tym pierwszym "ułamku", w mianowniku znajduje się a:2.
Niestety podobieństwa miałam w 1 klasie i niewiele z nich pamiętam.
Mimo wszystko nie wiem jak policzyć cokolwiek z tych wzorów.
Nie ma jakieś łatwiejszej metody albo mogę prosić o jakieś wytłumaczenie " na chłopski rozum"?
[ Dodano: 24 Listopada 2008, 18:53 ]
to jak?:)