Trapez-podane tylko dł boków.
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Trapez-podane tylko dł boków.
Rysujesz dwie wysokości i dzieli Ci dłuższą podstawę na 3 odcinki (x,10,y)
\(\displaystyle{ x+10+y=35}\)
\(\displaystyle{ x+y=25}\)
Z pitagorasa
\(\displaystyle{ x^{2}+h^{2}=20^2}\)
\(\displaystyle{ y^{2}+h^{2}=15^2}\)
Z pierwszego równania wyznaczam h^2 i podstawiam do drugiego
\(\displaystyle{ h^{2}=400-x^2}\)
\(\displaystyle{ y^{2}+400-x^{2}=225}\)
I mam układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=25 \\ y^{2}+400-x^{2}=225 \end{cases}}\)
Wyliczasz x i y a potem wyliczasz h i podstawiasz do wzoru na pole
\(\displaystyle{ x+10+y=35}\)
\(\displaystyle{ x+y=25}\)
Z pitagorasa
\(\displaystyle{ x^{2}+h^{2}=20^2}\)
\(\displaystyle{ y^{2}+h^{2}=15^2}\)
Z pierwszego równania wyznaczam h^2 i podstawiam do drugiego
\(\displaystyle{ h^{2}=400-x^2}\)
\(\displaystyle{ y^{2}+400-x^{2}=225}\)
I mam układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=25 \\ y^{2}+400-x^{2}=225 \end{cases}}\)
Wyliczasz x i y a potem wyliczasz h i podstawiasz do wzoru na pole
-
- Użytkownik
- Posty: 277
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Imperium Romanum
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 15 razy
Trapez-podane tylko dł boków.
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{4}*\frac{a+b}{a-b}*\sqrt{a-b+c+d}*\sqrt{a-b-c+d}*\sqrt{a-b+c-d}*\sqrt{-a+b+c+d}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{4}*\frac{45}{25}*\sqrt{60}*\sqrt{20}*\sqrt{30}*\sqrt{10}}\)
Dalej juz chyba potrafisz.
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{4}*\frac{45}{25}*\sqrt{60}*\sqrt{20}*\sqrt{30}*\sqrt{10}}\)
Dalej juz chyba potrafisz.