dane sa dwa okręgi o1 i o2 o wspólnym środku. Cięciwa większego okręgu styczna do mniejszego ma długość 10cm. Oblicz pole pierścienia kołowego wyznaczonego przez te okręgi.
nie rozumie.- jesli chodzi o ten dzial- to nie potrafie rozw. takich zadan ;(((
prosze o pomoc. i o rys.. jesli by mozna ..... to prosze narysowac.
dwa okregi...
-
- Użytkownik
- Posty: 224
- Rejestracja: 29 maja 2008, o 23:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 54 razy
dwa okregi...
Obrazek do zadania powinien wyglądać tak:
(zapomniałem dorysować tylko kąt prosty pomiędzy cięciwą, a promieniem r)
Aby policzyć pole pierścienia należy policzyć oba pola i odjąć je od siebie:
\(\displaystyle{ P=\pi R^{2}-\pi r^{2}}\)
Korzystając z twierdzenia Pitagorasa możemy zapisać:
\(\displaystyle{ R^{2}=r^{2}+ 5^{2}}\)
Podstawiając jedno do drugiego otrzymujemy szukane pole:
\(\displaystyle{ P=\pi (r^{2}+ 5^{2})-\pi r^{2}=25 \pi [cm^{2}]}\)
Mam nadzieje, że w miarę jasno to wytłumaczyłem
pozdrawiam
thralll
(zapomniałem dorysować tylko kąt prosty pomiędzy cięciwą, a promieniem r)
Aby policzyć pole pierścienia należy policzyć oba pola i odjąć je od siebie:
\(\displaystyle{ P=\pi R^{2}-\pi r^{2}}\)
Korzystając z twierdzenia Pitagorasa możemy zapisać:
\(\displaystyle{ R^{2}=r^{2}+ 5^{2}}\)
Podstawiając jedno do drugiego otrzymujemy szukane pole:
\(\displaystyle{ P=\pi (r^{2}+ 5^{2})-\pi r^{2}=25 \pi [cm^{2}]}\)
Mam nadzieje, że w miarę jasno to wytłumaczyłem
pozdrawiam
thralll