Pole prostokąta, obwód i dwusieczna kąta.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
glowawojtas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 16 kwie 2008, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 11 razy

Pole prostokąta, obwód i dwusieczna kąta.

Post autor: glowawojtas »

Mam problem z następującym zadaniem.
W prostokącie o obwodzie 50 cm dwusieczna jednego z kątów dzieli obwód tego prostokąta na dwie części różniące sie o 10 cm. Oblicz pole tego prostokąta.
Od czego by to zacząć?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

[ Dodano: 19 Listopada 2008, 21:43 ]
To zadanie sprawiło chyba trudność nie tylko mnie
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Pole prostokąta, obwód i dwusieczna kąta.

Post autor: Sherlock »

Zrób sobie dokładny rysunek na kratkowanej kartce. Oznaczmy długości boków: górny, dolny jako a, prawy i lewy jako b. Na moim rysunku przyjąłem, że a jest dłuższe od b. Kąty w prostokącie są proste , dwusieczna podzieli kąt (dla przykładu kąt w lewym dolnym narożniku) na 2 razy po 45 stopni. Gdy pociągniesz wysokość z punktu gdzie dwusieczna przecina górny bok zauważysz, że po lewej powstał kwadrat o boku b.

Dwusieczna utworzyła dwie figury: trójkąt prostokątny i trapez prostokątny. Trapez posiada obwód o 10 cm większy od trójkąta. Z tego trapezu, poprzez "przesunięcie" prawego boku prostokąta w lewo (do punktu gdzie dwusieczna przecina górny bok) powstanie trójkąt prostokątny o identycznym obwodzie jak już istniejący. Z naszego "zdewastowanego" trapezu zostaną dwa sterczące u góry i dołu kawałki, owe 10 cm (po 5 cm na łebka) . Możemy teraz powiedzieć, że nasze a=5+b

Kończąc:

2a + 2b = 50
a = 5 + b

a + b = 25
5 + b + b = 25
b = 10
a = 15

Czyli pole prostokąta wynosi 150 cm2
glowawojtas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 16 kwie 2008, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 11 razy

Pole prostokąta, obwód i dwusieczna kąta.

Post autor: glowawojtas »

Wielkie dzięki
ODPOWIEDZ