Kilka zadań z planimetrii.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
krzysiu_jarzyna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 18 lis 2008, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ze szczecina

Kilka zadań z planimetrii.

Post autor: krzysiu_jarzyna »

Witam. Mam do rozwiązania kilka zadań z planimetrii, z którymi nie potrafię sobie poradzić... Proszę więc o pomoc ludzi bardziej doświadczonych, dodam, że zależy mi na czasie.
Z góry dziękuję.

1. W trójkącie równoramiennym ABC ramiona AB i AC mają długość 4cm, a kąt pomiędzy nimi ma miarę 30 stopni Oblicz odległość wierzchołka A od boku BC.

2. Oblicz pole trapezu ABDE, jeżeli |AB|=10cm, |ED|=4cm, |CF|=3cm, ED || AB.

3. W trójkątach ABC i KLM dane są długości boków: |AB|=6, |AC|=4, |BC|=8, |LM|=4, |MK|=3. Znajdź długość boku KL, aby trójkąty były podobne. Podaj skalę podobieństwa trójkątów.

4. Szerokość prostokąta stanowi 75% jego długości. Jakie są długości boków tego prostokąta, jeżeli jego pole wynosi 48cm kwadratowych?

5. Oblicz pole trójkąta o bokach 5,2 i 4.

6. Mając dane odcinki o długościach a i b, zbuduj odcinek o długości x= a(kwadrat)/b

Pozdrawiam.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Kilka zadań z planimetrii.

Post autor: JankoS »

1. Szukana odległość jest wysokością \(\displaystyle{ h_a}\) opuszcziną z A na BC. Można wyliczyć z dwóch wzorów na pole trójkąta:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}4 h_a=\frac{1}{2}4 4 sin30 ^{\circ}.}\)

2. Czym jest CF?

4.x długość \(\displaystyle{ x 0,75x=48.}\)

5. Wzór Herona.

6. Konstruujemy tr. prost. ADC ( x \frac{a^2}{b}=x.[/latex]
ODPOWIEDZ