dlugosc bokow rownolegloboku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Magus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 11 lis 2008, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

dlugosc bokow rownolegloboku

Post autor: Magus »

Obwod rownolegloboku wynosi 96cm, a stosunek dlugosci wysokosci rownolegloboku jest rowny 5:7, oblicz dlugosci bokow rownolegloboku.
dziekuje
Symetralna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 183
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 10:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Pomógł: 56 razy

dlugosc bokow rownolegloboku

Post autor: Symetralna »

a, b - dł. boków równoległoboku

h, H - wysokości równoległoboku

\(\displaystyle{ 2a +2b = 96}\)

\(\displaystyle{ 7h = 5H}\)

\(\displaystyle{ P = ah}\)

\(\displaystyle{ P = bH}\)

\(\displaystyle{ ah = 1,4 bh}\)

\(\displaystyle{ a = 1,4 b}\)

\(\displaystyle{ 1,4 b + b = 48}\)

\(\displaystyle{ b= 20}\) \(\displaystyle{ a = 28}\)
ODPOWIEDZ