K.dwuścienny.Obliczanie jego długości

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
seba1420
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 13 maja 2007, o 18:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda
Podziękował: 1 raz

K.dwuścienny.Obliczanie jego długości

Post autor: seba1420 »

Miara kąta dwuściennego wynosi \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) . Na jednej ze ścian znajduje się pkt.A,którego odległość od drugiej sciany wynosi 10cm.Oblicz odl. pkt.A od krawedzi kata dwuściennego.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

K.dwuścienny.Obliczanie jego długości

Post autor: JankoS »

seba1420 pisze:Miara kąta dwuściennego wynosi \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) . Na jednej ze ścian znajduje się pkt.A,którego odległość od drugiej sciany wynosi 10cm.Oblicz odl. pkt.A od krawedzi kata dwuściennego.
Niech C bęszie rzutem orostokątnym punktu A na pozostałą ścianę, BC rzutem prostokątnym odcinka AC na ścianę, do której należy C.
B należy do jego (kąta) krawędzi.
Wtedy z danych zadania tr. ABC jest równoramiennym tr. prostokatnym , w którym
ODPOWIEDZ