Wskaż zdania prawdziwe - sześciokąt foremny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
prs613
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 22 wrz 2008, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z miasta
Podziękował: 147 razy

Wskaż zdania prawdziwe - sześciokąt foremny

Post autor: prs613 »

W sześciokącie foremnym ABCDEF o boku długości d dane są wektory \(\displaystyle{ \vec{AB}= \vec{a}}\) i \(\displaystyle{ \vec{BC}= \vec{b} .}\)
Wskaż zdania prawdziwe .

a) pole sześciokąta jest równe \(\displaystyle{ \frac{3d^2 \sqrt{3}}{2}}\)
b) \(\displaystyle{ \vec{AE}=2* \vec{b}- \vec{a}}\) ;

c) \(\displaystyle{ \vec{AB}+ \vec{BC} + \vec{CD}=2* \vec{a}}\)
ODPOWIEDZ