tg kąta
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
tg kąta
K' jest punktem boku AB i KK' prostopadły do AB. Wówczas w trójkącie KK'B, który jest połową trójkąta równobocznego o boku 2:
\(\displaystyle{ KK'= \frac{2\sqrt3}{2}=\sqrt3 \\ K'B=1 \\ \\ tg\alpha= \frac{\sqrt3}{3-1}= \frac{\sqrt3}{2}}\)
\(\displaystyle{ KK'= \frac{2\sqrt3}{2}=\sqrt3 \\ K'B=1 \\ \\ tg\alpha= \frac{\sqrt3}{3-1}= \frac{\sqrt3}{2}}\)